Beste Sylvana

Sylvana Simons, geboren in Paramaribo 31-01-1971 leert Wikipedia mij, inmiddels 45 jaar oud, als baby naar Nederland gekomen en dus jarenlang hier opgevoed.

Wat mij dwarszit over Sylvana is dat ik niet begrijp dat deze hele discussie over Zwarte Piet pas sinds een jaar of twee – voor haar – een rol speelt. Waarom lees ik geen “Sylvana manifest” uit bijvoorbeeld 1991 (toen was ze toch ook al 20, en ik neem aan met een mening) over Zwarte Piet en de discriminerende factor die deze figuur zou spelen in ons culturele kinderfeest? Waarom plots die enorme aversie? Mijn eerste ingeving is aandacht, hunkering naar erkenning. Waarom? Omdat ieder mens in zijn of haar leven wel eens tegenslagen te verwerken krijgt. Ik ben inmiddels – tegen wil en dank in – gescheiden, moet ik dan iedere man aan de hoogste boom opknopen omdat hij zijn vrouw in de steek laat? Natuurlijk niet, het is mij overkomen en dat is best shit, maar life goes on, dus “deal with it”! Vraag blijft, wat is er in het leven van Sylvana gebeurd dat zij zich zo als slachtoffer presenteert en los gaat op ONS SINTERKLAASFEEST. In 2005 speelt Sylvana de rol van Safira in de film “Zoop in Afrika”. Ik neem aan dat ze destijds gecast is voor die rol omdat ze rood haar en sproetjes had…. NOT! Discriminatie is in alle opzichten verwerpelijk, of je nu geel, rood, bruin of blank bent, maar iedereen heeft een eigen identiteit. Om die identiteit te gebruiken om anderen te manipuleren is mijns inziens altijd fout. Dus laat Zwarte Piet gewoon zwart zijn, zoals er ook een blanke pit bestaat, een rode duivel, een blauwe maandag, een grijze muis of een roze wolk. Het kan toch niet zo zijn dat we straks de Paashaas afschaffen omdat die beledigend zou zijn voor mensen met flaporen. Of de Kerstman in de ban doen omdat mannen met bierbuiken daar aanstoot aan nemen.

En beste Sylvana, je laat je toch niet provoceren door – nota bene – Johan Derksen, die het over “trots als een aapje” heeft?! En dat is waar ik me nog het meest aan erger; Sylvana is uit op D(at) E(ne) (N)oemenswaardige (K)ansje, om van een mug een olifant te maken. Om politiek correct te blijven, DENK daar maar eens over na!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s