Be-wat???

Toen ik laatst in een – enigszins jonger – gezelschap vroeg wat ze aan het bekokstoven waren, was de enige respons “be-wat?”

Na een korte stilte en een heleboel vragende blikken, voelde ik me verplicht om mijn – kennelijk ietwat bejaarde – vocabulaire toe te lichten.

Nou, be-kok-sto-ven; als in heimelijk bedisselen, beredderen, bekonkelen… Ik vind het een prachtig woord; allesomvattend en heel pakkend. Bij deze drie synoniemen ging er echter bij niemand een lichtje branden, dus dan maar een wat plastischer uitleg.

Je zet een pan met rundvlees op het vuur en voegt daar geleidelijk steeds een nieuw – geheim – ingrediënt aan toe. Vervolgens laat je het een paar uur zachtjes sudderen, en voilà het resultaat is een heerlijk geurende pot met mals draadjesvlees.

De vragende blikken werden vervangen door open monden en een stotterend “uhh, hoe bedoel je?” Dus vooruit; een creatievere, hedendaagse versie.

Zie het maar als een WhatsApp-groep waarin jullie met z’n allen een surprise party voor een gezamenlijk Facebook vriendje organiseren, dan hebben jullie uiteindelijk een geweldig evenement bekokstoofd voor die persoon.

Kijk en dan valt het kwartje in eens. Nog wel even uitleggen dat een kwartje ooit een muntje was tijdens het gulden tijdperk, maar dat bleek een fluitje van een cent.

Nieuwsgierig als ik ben toch nog even zoeken naar de officiële herkomst van dit prachtige woord. Bekokstoven betekent “heimelijk regelen”, rond 1900 ontstaan uit een variant van bekoken (iets in voldoende mate koken, overwegen, door te koken iets verwerven of voor iemand koken) en het woord stoven. Kijk, dan zat ik er toch niet ver naast met mijn pannetje sudderlappen.

Alhoewel, in het Fries kennen ze dit woord ook, maar daar hebben ze waarschijnlijk een andere culinaire achtergrond … Het Friese woord voor bekokstoven is namelijk bepankoekbakke!

Wie dat ooit bedacht heeft was in ieder geval nog een stuk creatiever dan ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s