Mag ik even zeiken over de “bonus”?

En ja, dit is een retorische vraag!

Het woord alleen al “bonus” – en dan heb ik het niet over de te hamsteren Appie producten – maar over het surplus aan voldoening dat als een soort van “ik wil geen situatie of mens tekortdoen” wordt toegekend aan iets of iemand. Bonus is een smerig begrip als we het hebben over een extra toelage voor grootverdieners die – kennelijk – over de rug van minder betaalden financieel gewin behalen. Absoluut foute bonus dus! Toch? Ik laat deze discussie voor het gemak maar even in het midden.

Maar, en nu komt de crux, in onze huidige maatschappij hebben we bonus papa’s, bonus mama’s en bonus kinderen. Want hé als je een (nieuwe) partner vindt die al kids – ook zo’n monsterlijk woord – heeft, dan heb je dus bonuskinderen en vice versa. Dat ga ik niet allemaal opsommen, maar het bonusprincipe lijkt met duidelijk. In alle traantrekkende tv-shows gaat het nooit over crisispapa’s, crisismama’s of crisiskinderen. Nee de samengestelde familieketens bestaan louter uit pure bonuspersonen en “hosanna in de hoge” sferen. De stiefmoeder, stiefvader en stiefkinderen zijn met of zonder glazen muiltje al lang naar het bos der fabelen verwezen; sprookjes bestaan niet zullen we maar zeggen.

De kroon spant een verhaal op Facebook wat ik laatst – per ongeluk – las. Een lerares, met een overduidelijk coronadip, deelde haar verhaal over de kinderen die ze zo mist in haar klas. Heel begrijpelijk, dus tot zover kon ik het volgen. Haar geluk is dat ze 2 jaar van haar derde en vierde groepers mag genieten en af en toe krijgen ze zèlfs een bonusjaar, en dat jaartje extra daar is de juf zooooooo blij mee. Met andere woorden, er blijft er eentje zitten, en dus is het een bonusjaar! Zonder nou de oude draak uit te hangen, vroeger kreeg je gewoon op je kloten omdat jij – of de leerkracht in kwestie natuurlijk – ergens in gebreke was gebleven, maar nu is het een godvergeten bonusjaar!

Maar goed het schijnt een trend te zijn om falen te bedekken met een zweem van positivisme, een soort van social media filter die alle rimpeltjes en onvolkomenheden voor de grote boze buitenwereld wegpoetst. Voorlopig denk ik dat ik voor de broodnodige poetsbenodigdheden me maar weer eens ga verdiepen in de bonusaanbiedingen van onze grootgrutter. Gewoon omdat die extra voordeel opleveren, en ik dus met een positieve glimlach achter mijn mondkapje de winkel uit kan wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s